lilnikol@uoa.gr
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

91η Σύνοδος ΠρυτάνεωνΔιεξαγωγή
13-06-2019 – 15-06-2019
Τοποθεσία
Κέρκυρα
Διοργανωτής
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Προεδρεύων
Βασίλειος Χρυσικόπουλος
Ιστοχώρος
https://ionio.gr/...91synodos/
Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Αποφάσεις 91ης Συνόδου
Ενημέρωση: 30-10-2022 17:31 - Μέγεθος: 1.12 MB

Πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα η 91η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων από τις 13 έως 15 Ιουνίου 2019.

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, παρέστησαν στη Σύνοδο Πρυτάνεων και απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Κώστας Νικολούζος.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019, στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου, παρέστησαν εκ μέρους του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο π. Πρύτανης κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Μέλος του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, η κυρία Αλεξάνδρα Μπαλού , Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, και ακολούθησε συζήτηση.

Στις εργασίες παρέστη ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου.

Ο κ. Υπουργός, μεταξύ άλλων ενημέρωσε τη Σύνοδο ότι:

  • Θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση ίση τουλάχιστον με αυτή του προηγούμενου έτους
  • για την επίλυση του θέματος της Χρηματοδότησης - δανειοδότησης των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπών φορέων από τον Ειδικό Λογαριασμό του ΥΠ.Π.Ε.Θ στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, θα δοθεί παράταση 3 μηνών για εξεύρεση λύσης.

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της ΑΔΙΠ, Καθ. Παντελής Κυπριανός, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο Καθ. Γ. Δημοσθένους, Πρόεδρος Συνόδου Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων.

Επίσης παρέστησαν, ο Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ. Δημήτριος Ζέρβας, ο κ. Γ. Ιωαννίδης, Ειδικός Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ , ο Γενικός Διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης ΥΠ.ΠΕ.Θ. κ. Π. Γιαννόπουλος, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΕ.Θ. κ. Εμμανουήλ Αντωνόπουλος, ο κ. Αντώνης Κυπάρος, Συντονιστής του ΥΠ.ΠΕ.Θ. για τα Διετή Προγράμματα Σπουδών καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Καθ. Ιωάννης Νηματούδης

Τα θέματα που συζητήθηκαν, καθώς και οι ομόφωνες αποφάσεις της Συνόδου, είναι οι ακόλουθες:

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κατανομή 500 θέσεων ΔΕΠ

Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά από τον Υπουργό να προβεί άμεσα στην κατανομή των 500 θέσεων ΔΕΠ σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε το Προεδρείο της Συνόδου .

Νέοι Οργανισμοί ΑΕΙ

Μετά την πρόσφατη διευκρινιστική εγκύκλιο ,περιορίζεται η ύλη των Οργανισμών των Α.Ε.Ι. στη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης των διοικητικών και οικονομικών (και όχι των ακαδημαϊκών) δομών του οικείου Α.Ε.Ι. Προτείνεται να προχωρήσει η σύνταξη και κατάθεση των Οργανισμών των Ιδρυμάτων .

Το νέο θεσμικό πλαίσιο εισαγωγής φοιτητών στα ΑΕΙ-Αριθμός Εισακτέων-Μετεγγραφές

  • Η Σύνοδος θα παρακολουθεί με συστηματικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο την εφαρμογή των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση συγκροτώντας ειδική επιστημονική ομάδα εργασίας. Η Ομάδα εργασίας απαρτίζεται από τους εξής; Καθ. Κώστας Αγγελάκος (Αντιπρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου),Καθ. Γ. Καρακάσης (Αντιπρύτανης Παν. Κρήτης), Καθ. Ζωή Γαβριηλίδου (Αντιπρύτανις ΔΠΘ)
  • Η Σύνοδος θεωρεί ότι η πρακτική του αυθαίρετου και ατεκμηρίωτου καθορισμού του αριθμού των εισακτέων επισωρεύει τεράστιες δυσκολίες στα ιδρύματα , γι' αυτό προτείνει ο αριθμός των εισακτέων να καθορίζεται σε συνεργασία με τα ΑΕΙ και να βασίζεται σε σαφή και τεκμηριωμένα κριτήρια
  • Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων και η δημιουργία πολλών νέων ομοειδών τμημάτων θα δημιουργήσει λόγω του σημερινού συστήματος μετεγγραφών μεγάλα προβλήματα. Προτείνεται η αναθεώρηση του πλαισίου των μετεγγραφών με βάση τα νέα αυτά δεδομένα.

Ποιότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και εξέλιξη των πιστοποιήσεων των ΕΣΔΠ και ΠΠΣ των ΑΕΙ.

Η Σύνοδος αφού ενημερώθηκε για την εξέλιξη των πιστοποιήσεων των ΕΣΔΠ και ΠΠΣ των ΑΕΙ θεωρεί καταρχάς σημαντική και απαραίτητη την ουσιαστική συνεργασία με την ΑΔΙΠ πέραν των άλλων και για την οργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και επιμορφωτικών δράσεων επικεντρωμένων σε συγκεκριμένα προβλήματα-ζητήματα που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια των πιστοποιήσεων

Συνεργασία με Σύνοδο Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων

Αποφασίστηκε η συνεργασία της Συνόδου Πρυτάνεων με τη Σύνοδο Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων και στην επόμενη Σύνοδο να κατατεθεί Σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Συνόδων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Υποστελέχωση Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών

  • Να γίνει άμεση στελέχωση των Οικονομικών και των Τεχνικών Υπηρεσιών με νέο εξειδικευμένο προσωπικό για να υποστηρίξει την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών αυτών.
  • Να εξετασθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης ειδικού προγράμματος στήριξης της λειτουργίας των τεχνικών υπηρεσιών των Ελληνικών Α.Ε.Ι. για την αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

Έκτακτη χρηματοδότηση

Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση των ΑΕΙ έχει μειωθεί κατά 60% την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης, η οποία έπληξε ποικιλοτρόπως την εκπαίδευση στην Ελλάδα, η Σύνοδος ζητά από το ΥΠΕΠΘ να δοθεί στα ΑΕΙ πρόσθετη επιχορήγηση, μεγαλύτερη αυτής του προηγούμενου έτους και να λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των φοιτητών ανά Ίδρυμα.

Δημιουργία διαδικτυακού λογαριασμού και πλατφόρμας

Προτείνεται η δημιουργία διαδικτυακού λογαριασμού και πλατφόρμας, για την επικοινωνία και ενημέρωση μεταξύ των Ιδρυμάτων σε θέματα που αφορούν τις οικονομικές και τις τεχνικές υπηρεσίες

ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ

Θεσμικά Θέματα των Ε.Λ.Κ.Ε.

Πάγιο αίτημα της Συνόδου Πρυτάνεων είναι η απεμπλοκή των Ε.Λ.Κ.Ε. από τις χρονοβόρες και σύνθετες διαδικασίες του Δημοσίου Λογιστικού.

Οικονομικά Θέματα των Ε.Λ.Κ.Ε.

Χρηματοδότηση - δανειοδότηση των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπών φορέων από τον Ειδικό Λογαριασμό του ΥΠ.Π.Ε.Θ στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ

Να ανακληθεί άμεσα η Κ.Υ.Α., είτε να παραταθεί η προθεσμία επιστροφής των πιστώσεων για τουλάχιστον 3 μήνες (έως 22/10/2019) διότι σε αντίθετη περίπτωση οι Ειδικοί Λογαριασμοί των Ιδρυμάτων θα περιέλθουν σε δεινή θέση και αρκετοί από αυτούς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.Nα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε οι δανειοδοτήσεις να μετατραπούν σε χρηματοδοτήσεις των ΕΛΚΕ.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Σίτιση

  • Τα κριτήρια παροχής σίτισης στους φοιτητές, με βάση την Υπουργική απόφαση, πρέπει να προσαρμοστούν στις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες με βάση το εθνικό διάμεσο εισόδημα. Το κόστος του ημερησίου σιτηρεσίου πρέπει να αυξηθεί σε πραγματικές επικρατούσες τιμές, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων γευμάτων.

Στέγαση

  • Πρέπει να διαμορφωθεί εθνική στρατηγική για το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων ανέγερσης κατοικιών με στόχο την αύξηση του ποσοστού των φοιτητών στους οποίους παρέχεται στέγαση.

Θεσμοθέτηση δομής συμβουλευτικής-ψυχολογικής στήριξης φοιτητών

Η Σύνοδος θεωρεί τις ανάγκες συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης φοιτητών ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τα Ιδρύματα. Κρίνεται σημαντικό να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να εφαρμοστεί ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλα τα ΑΕΙ.


Σύσταση Συνόδου
Προεδρεύων
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Προεδρείο
Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Καθηγητής Άγγελος Κότιος
Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Πρύτανης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πρύτανης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Μέλη
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)
Πρύτανης
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Αναπληρώτρια Πρύτανη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων
Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικών
Αναπληρωτής Πρύτανη Ανθρωπίνων Πόρων
Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρύτανης
Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης
Αντιπρόεδρος Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Πρύτανης
Καθηγητής Φώτιος Μάρης
Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων
Καθηγήτρια Ζωή Γαβριηλίδου
Αντιπρυτάνισσα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Αντιπρυτάνισσα Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης
Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
Πρόεδρος
Αντιπρόεδρος
Αντιπρόεδρος
Αντιπρόεδρος
Αντιπρόεδρος
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Πρύτανης
Αναπληρωτής Πρύτανη Υποδομών
Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διοικητικής Μέριμνας
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρύτανης
Αναπληρωτής Πρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας
Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικών Υποθέσεων
Αναπληρωτής Πρύτανη Ερευνητικής Πολιτικής και Ανάπτυξης
Αναπληρωτής Πρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Πρόεδρος
Επίκουρη Καθηγήτρια Μαριλού Ιωακειμίδη
Αντιπρόεδρος Οικονομικού Προγραμματισμού και Υποδομών
Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Βαφέας
Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Διεθνών Σχέσεων
Καθηγήτρια Άννα Ρούσσου
Αντιπρόεδρος Έρευνας και Κοινωνικής Πολιτικής
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Πρύτανης
Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων
Καθηγητής Χρήστος Φλώρος
Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης
Αντιπρυτάνισσα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης
Αναπληρωτής Πρύτανη Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος
Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρύτανης
Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας
Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Καθηγήτρια Ισμήνη Κριάρη
Πρυτάνισσα
Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη
Πρυτάνισσα
Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων
Αντιπρόεδρος Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Αντιπρυτάνισσα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Μαύρη
Αντιπρυτάνισσα Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρόεδρος
Καθηγητής Δήμος Τριάντης
Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Πρύτανης
Αναπληρώτρια Πρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας
Καθηγήτρια Ελένη Τσακιρίδου
Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Καθηγητής Ζήσης Μαμούρης
Πρύτανης
Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων
Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιωάννα Λαλιώτου
Αντιπρυτάνισσα Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πρύτανης
Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Αντιπρύτανης Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας
Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης
Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πρύτανης
Αντιπρόεδρος Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Αντιπρόεδρος Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης
Αντιπρυτάνισσα Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Πανεπιστήμιο Πατρών
Πρυτάνισσα
Αναπληρωτής Πρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας, Υποδομών και Ενέργειας, Αειφορίας
Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων
Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Καθηγητής Μάρκος Κούτρας
Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Πρύτανης
Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων
Αναπληρωτής Καθηγητής Αστέριος Τσιάρας
Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Καθηγήτρια Σοφία Ζυγά
Αντιπρυτάνισσα Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης
Πολυτεχνείο Κρήτης
Πρύτανης
Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Καθηγήτρια Μαρία Νικολαΐδη
Πρυτάνισσα
Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων
Αναπληρωτής Πρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας και Διοίκησης
Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού, Έρευνας και Ανάπτυξης

Γραμματεία


κα Λιλιάνα Νικολετοπούλου
Πανεπιστημίου 30, 106 79 Αθήνα
2103689767
lilnikol@uoa.gr