75η Σύνοδος Πρυτάνεων
- Διεξαγωγή
- 10-04-2014 – 11-04-2014
- Τοποθεσία
- Αθήνα
- Διοργανωτής
- Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
- Προεδρεύων
- Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος
Η 75η Σύνοδος Πρυτάνεων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 10 έως τις 11 Απριλίου 2014 και εξέδωσε 14 ομόφωνα ψηφίσματα.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράζει την ανησυχία της για τα συνεχώς εντεινόμενα προβλήματα του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Επισημαίνει τις ευθύνες του Υπουργείου για την καθυστέρηση επίλυσης σημαντικών ζητημάτων καθώς οι διαβεβαιώσεις περί ταχείας ρύθμισης δεν έχουν υλοποιηθεί, με σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των Ιδρυμάτων.
Με το βλέμμα στο μέλλον, η Σύνοδος αναδεικνύει το ζήτημα της καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο και υιοθετεί ως βασική θέση ότι η παιδεία και η καινοτομία είναι το μέλλον της χώρας μας.
Σύμφωνα με όλες τις διεθνείς πρακτικές, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, είναι εξαιρετικής σημασίας για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας καθώς και την έξοδο της από την οικονομική κρίση.
Η Σύνοδος επισημαίνει εκ νέου τις δυσλειτουργίες που έχουν διαπιστωθεί στον Ν. 4009/2011. Μείζονος σημασίας ζήτημα ακαδημαϊκής δεοντολογίας αλλά και πολιτικής βούλησης αποτελεί ο τρόπος ανάδειξης των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων, όπου ρητά νομοθετήθηκε η εκλογή τους από τους καθηγητές κάθε Ιδρύματος. Εφόσον υπάρξει διακριτική ευχέρεια προεπιλογής έως και μόνο ενός υποψηφίου, προφανώς καταστρατηγείται το δημοκρατικό δικαίωμα ελεύθερης επιλογής, συνιστώντας εκτροπή. Η Σύνοδος καλεί το εποπτεύον Υπουργείο Παιδείας όπως λάβει άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κατάργηση της σχετικής πρόβλεψης προεπιλογής και άρσης των συνεπειών της.
Για την πολιτική της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, καθότι είναι πλέον επιτακτικό πριν τα Πανεπιστήμια χάσουν πολύτιμο δυναμικό τους, η Σύνοδος καλεί το Υπουργείο να τηρήσει άμεσα τις δεσμεύσεις του για την αναδιάρθρωση του προσωπικού. Επισημαίνει δε τις εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες που θα είχε στα Ιδρύματα η μη τήρηση των δεσμεύσεων αυτών.
Με αφορμή δε περιστατικά διατάραξης της ομαλής λειτουργίας πολλών Ιδρυμάτων, καλεί το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του ώστε να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο φύλαξης και ασφάλειας, ενταγμένο στους Οργανισμούς των Πανεπιστημίων.
Η Σύνοδος προτίθεται να συνεργαστεί με την ΑΔΙΠ στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης γνώσης από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και την ανάδειξη των συστηματικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την ανεπαρκή, σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές πρακτικές, αυτονομία των Ελληνικών Πανεπιστημίων, την έλλειψη Προσωπικού και τον αυξημένο αριθμό εισακτέων.
Λόγω του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού εισακτέων φοιτητών, θεωρεί ότι προϋπόθεση αποτελεί η πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού, που έως και σήμερα δεν είναι εφικτή, καθώς και η πρόσθετη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων ώστε να δύνανται να καλύψουν τις εκτεταμένες διδακτικές τους ανάγκες.
Για τους λιμνάζοντες φοιτητές, η Σύνοδος επισημαίνει ότι απαιτείται ειδική μέριμνα για τους φοιτητές που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ιδιαίτερα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να δοθεί εύλογος αριθμός εξεταστικών περιόδων. Συμφωνεί δε με την αναγκαιότητα διευθέτησης του ζητήματος όσον αφορά στους φοιτητές που για πολλά έτη έχουν αποδεδειγμένα εγκαταλείψει τις σπουδές τους.
Η Σύνοδος, τέλος, ενέκρινε την υπογραφή μνημονίων στρατηγικής συνεργασίας με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Γερμανικών Πανεπιστημίων και τη Σύνοδο Πρυτάνεων των Γαλλικών Πανεπιστημίων με στόχο τη διεύρυνση της εξωστρέφειας των Ελληνικών Πανεπιστημίων, τη σύναψη νέων διμερών συνεργασιών και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για την λειτουργία των Ιδρυμάτων.