lilnikol@uoa.gr
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Σήμερα, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2001, η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που συγκλήθηκε στη Θεσσαλονίκη υπό την προεδρία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αποφασίζει ομόφωνα τον παρόντα Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της Συνόδου ο οποίος ισχύει από σήμερα και έχει ως ακολούθως:

Σκοπός της Συνόδου είναι o συντονισμός της δραστηριότητας των Πανεπιστημίων και η συλλογική εκπροσώπησή τους για την επίτευξη, μεταξύ άλλων, της:

  • Διαμόρφωσης θέσεων επί των διαφόρων θεμάτων της εκπαίδευσης και της έρευνας και ιδιαίτερα της πανεπιστημιακής,
  • Παροχής συνδρομής στην Πολιτεία για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής,
  • Με κάθε πρόσφορο μέσο προώθησης των θέσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ημεδαπή και την αλλοδαπή,
  • Ανάπτυξης συνεργασίας με ανάλογες ενώσεις της αλλοδαπής,
  • Προαγωγής των επιδιώξεων και την κατοχύρωση των συμφερόντων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας,
  • Ανάπτυξης πρωτοβουλιών για την αποτελεσματική σύνδεση των Πανεπιστημίων με τον κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό περίγυρό τους.

Η Σύνοδος έχει 3 τακτικές συναντήσεις, Σεπτέμβριο, Φεβρουάριο και Ιούνιο, και όσες έκτακτες χρειαστεί, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, για συγκεκριμένα θέματα, ύστερα από απόφαση του προεδρείου ή πρόταση του 1/3 των μελών της.

Μέλη της Συνόδου είναι όλες οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών Πανεπιστημίων. Κάθε πανεπιστήμιο έχει μία ψήφο. Στη Σύνοδο μπορούν, επίσης, να κληθούν, ανάλογα με τα θέματα, υπηρεσιακοί παράγοντες των αντιστοίχων υπουργείων ή υπηρεσιών καθώς και ειδικοί επί των ζητημάτων Ημερήσιας Διάταξης.

Απαρτία υπάρχει όταν παρίστανται τα 4/5 του συνόλου των Πανεπιστημίων.

Η Ημερήσια Διάταξη (Η.Δ.) διανέμεται τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα από την ημερομηνία σύγκλησης της Συνόδου. Οι εισηγήσεις των θεμάτων διανέμονται μαζί με την Η.Δ.

Τα θέματα ορίζονται με ευθύνη του Προεδρείου. Οι εισηγήσεις υποβάλλονται στο γραφείο της Συνόδου 15 τουλάχιστον μέρες πριν από την ημερομηνία σύγκλησης. Στις επιτροπές μπορεί να συμμετέχουν ένας ή περισσότεροι ειδικοί καθηγητές. Η Σύνοδος μπορεί να καθορίζει αμοιβές σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται από την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 των παρόντων Πανεπιστημίων. Καταγράφεται, όμως, οποιαδήποτε διαφορετική θέση.

Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας κάθε Σεπτέμβριο εκλέγεται, τριμελές προεδρείο με θητεία ενός ακαδημαϊκού έτους, η αρχή της οποίας συμπίπτει με την έναρξή του. Ο πρόεδρος εναλλάσσεται μεταξύ των τριών μελών του προεδρείου κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Το προεδρείο αναλαμβάνει την εφαρμογή των συμπερασμάτων και των αποφάσεων της Συνόδου, καθώς και την ενημέρωση της κοινής γνώμης επί αυτών. Το πρώτο (μεταβατικό) προεδρείο ορίζεται σήμερα από την παρούσα Σύνοδο με διάρκεια μέχρι την 31η Αυγούστου 2002 και αποτελείται από τους Πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Προέδρου της Δ.Ε. του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το μεταβατικό προεδρείο θα έχει και την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας τον Σεπτέμβριο του 2002.

Η Σύνοδος διατηρεί γραμματεία, γραφείο τύπου και γραφείο νομικού συμβούλου.

Οι πόροι για τη λειτουργία της Συνόδου καλύπτονται από τακτικές και έκτακτες χορηγίες των Πανεπιστημίων.

Γραμματεία


κα Λιλιάνα Νικολετοπούλου
Πανεπιστημίου 30, 106 79 Αθήνα
2103689767
lilnikol@uoa.gr