lilnikol@uoa.gr
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων (17/07/2009)

Διεξαγωγή
17-07-2009
Τοποθεσία
Αθήνα
Διοργανωτής
-
Προεδρεύων/ουσα
-
Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Αποφάσεις έκτακτης Συνόδου
Ενημέρωση: 23-11-2022 23:14 - Μέγεθος: 393.62 KB
Η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε., στην έκτακτη συνεδρίασή της στις 17 Ιουλίου 2009, συζήτησε το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής και κατέληξε στα ακόλουθα:

1. Η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας συγκροτείται από δύο τομείς, τον Πανεπιστημιακό και τον Τεχνολογικό. Οι δύο τομείς είναι ισότιμοι, αλλά έχουν σαφώς διαφορετική αποστολή, διακριτούς στόχους, χαρακτηριστικά και λειτουργίες, με τις οποίες καλούνται να διαδραματίσουν εξίσου σημαντικούς, αλλά συμπληρωματικούς ρόλους στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας.

Με το προς ψήφιση νομοσχέδιο επιχειρείται μία στρατηγικού χαρακτήρα παρέμβαση στη δομή της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό και τα ενδεικτικά σχόλια ή η κριτική επί άρθρων του νομοσχεδίου, που περιγράφονται στη συνέχεια, καταδεικνύουν την κρισιμότητα του θέματος και την αναγκαιότητα να αναβληθεί η συζήτηση στο θερινό Τμήμα της Βουλής. Καθιστούν σαφές ότι θα πρέπει να προηγηθεί της κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής εκτενής και ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τα ζητήματα που θίγει το νομοσχέδιο ή και για άλλα, εξίσου σημαντικά και κατεπείγοντα, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό. Πρόκειται για ζητήματα, στα οποία έχει, κατ’ επανάληψη, αναφερθεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων με αποφάσεις, ορισμένες από τις οποίες αναφέρονται ενδεικτικά παρακάτω, που έχουν υποβληθεί σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΕΠΘ.

2. Στο προς ψήφιση νομοσχέδιο υπάρχουν ορισμένα άρθρα που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και πρέπει να επανεξετασθούν, καθώς και ορισμένα που επιλύουν διαχρονικά προβλήματα των Πανεπιστημίων, όπως τούτο προκύπτει από τις ενδεικτικές επισημάνσεις που ακολουθούν.


Γραμματεία


κα Λιλιάνα Νικολετοπούλου
Πανεπιστημίου 30, 106 79 Αθήνα
2103689767
lilnikol@uoa.gr